dinsdag, juni 28, 2005

Het Plan

Hier volgt een zo beknopt mogelijk verslag van het ontstaan van het plan van ons huis.

Begin 2005, nog voor de verkavelingsaanvraag binnen is leggen we de eerste contacten om een plan te laten tekenen.

Als eerste nemen wij contact op met comodo architecten. We kennen hen via 'Mijn Huis, Mijn Architect' waarbij geselecteerde architecten een recent gebouwd huis openstellen tijdens een opendeurweekend.
In februari 2005 krijgen we al een eerste schetsontwerp zoals dat heet. Het is een huis met plat dak (zoals gevraagd), grote berging, veel licht.

In parallel contacteren wij ook een Sleutel op de deur firma om een plannetje te tekenen.De bedoeling was om de werkwijze te vergelijken, om zo te kunnen beslissen of we met een sleutel op de deur firma gaan werken of beginnen met architecten en losse aannemers.
De SOD firma stuurt echter enkel een verkoper en pas na veel aandringen wordt er een plannetje gemaakt met een van hun architecten.
Dat plannetje is er dan pas in december 2005, wanneer we net de goedkeuring voor de verkaveling gekregen hebben. Al bij al hebben we meer dan 7 maand moeten wachten op een plannetje. Als we het plannetje van hun gekregen hebben moeten we wel binnen de veertien dagen beslissen of we met hun bouwen of niet.
Het plannetje van de SOD firma is wel ok, maar de manier van werken (ons laten wachten, maar wel verwachten dat wij voor een belangrijke beslissing binnen de 14 dagen beslissen) geeft ons geen vertrouwen voor het verdere verloop van een bouw met de SOD firma.
We beslissen dan ook om met comodo verder te gaan.

Begin 2005 contacteren we comodo om een nieuw plannetje te maken, met een schuin dak deze keer (plat dak mag niet van de gemeente). Half maart 2005 is schetsontwerp 2 klaar. Een ingenieus plan waarbij comodo erin slaagt om binnen het budget en op een beperkte
grondoppervlakte en maximum aan ruimte te creeren. Nadeel is echter dat het geheel uit allemaal halve verdiepingen bestaat met veel korte trappen. De vele trappen zien we echter niet zitten (nu gevaarlijk voor kleine kindjes, later moeilijk als we oud worden) en door de halve verdiepingen zijn er ook nergens echt grote ruimtes. Dus vragen we comodo voor een aanpassing.

Eind april 2005 is ons 3e schetsontwerp klaar. Een huisje met twee verdiepingen en een mini zoldertje.. Tweede verdieping met schuine muren onder het dak. Dit ontwerp zien we wel zitten maar de raming van comodo is te duur. Toch nog enkele aanpassingen: badkamer
anders ingericht en huis halve meter korter maken.

Begin mei 2005 is schetsontwerp 4 klaar. Dit zal ons huisje worden! Nog enkele kleinigheidjes worden aangepast (deur wat verplaatsen, kamers boven anders indelen). Dit wordt half mei meteen in de bouwaanvraag verwerkt.
Toch nog een tweede versie van de bouwaanvraag nodig omdat het verleggen van de beek ook in de bouwaanvraag moet maar er nog niet inzit. Ook willen we een grotere regenwaterput (5000 liter ipv 3000 liter).